yoga, yoga sūtra

Samadhipada – sutra 19


Extazul care provine din a cunoaște ce înseamnă existența este specific celor care și-au transcens corpul sau celor care s-au reintegrat în Natură.

Samādhipādaḥ
Capitolul despre extazul mistic yoghin

Sūtra 19
bhava-pratyayo videha-prakṛti-layānām

bhava – ființă, devenire, existență, origine. Mai este și un nume al lui Śiva care semnifică ”Ființa”.
pratyayaḥ – percepție, gând, intenție, reprezentare, cunoaștere, înțelegere, experiență
videha – lipsit de corp
prakṛti – natura
layānām – dizolvata

Bhava-pratyaya, cunoașterea ființării, apare la cei care sunt lipsiți de corp (videha) și la cei care s-au dizolvat în Natură (prakṛti laya).

Comentariul lui Vyāsa
Acest samādhi este de doua feluri:
– upāya pratyaya – cunoașterea cauzală care apare prin practica unei metode (upāya, cale)
– bhava-pratyaya: cunoașterea cauzală care apare în continuarea vieții lumești și la renaștere.
Dintre acestea upāya pratyaya apare la yoghini (aflați pe cale) iar bhava pratyaya la cei lipsiți de corp și la cei care s-au dizolvat în prakṛti.
Bhava-pratyaya samādhi este experiența zeilor strălucitori și lipsiți de corp (videha devas). Conștiința lor, citta, pusă în mișcare doar de saṁskāra, experimentează ceea ce pare a fi o stare de absolută libertate (kaivalya). Ei continuă să existe datorită acelor samskara-uri.
Similar, atunci când conștiința individuală (citta) este încă activă pe domeniul său și este dizolvată în prakṛti (natura manifestatoare), prakṛti laya-șii experimentează ceea ce pare a fi o stare de absolută libertate, doar până când conștiința, activă pe domeniul său, se întoarce din nou la viața în corp datorită karma-ei.

Comentariu
Libertatea, kaivalya, este dobândită atunci când acel extaz nondual este stabilizat. Cu toate acestea există mai multe etape în această libertate absolută, care deși seamănă cu ea, sunt încă marcate de limitări. Există astfel o formă specială de samādhi, acest bhava-pratyaya, care implică o trăire a existenței în puritatea și simplitatea ei originară. Ea este posibilă pentru două categorii de ființe, așa numiții videha (fără corp) și prakṛti laya (cei dizolvați în natură). Aceasta este, printre altele, o aluzie subtilă la cele două moduri de abordare ale eliberării.
Calea vedantică este cea care neagă realitatea lumii, totul este o iluzie și prin urmare a te elibera înseamnă a te desprinde de ceea ce este material și astfel efemer. În cazul existenței proprii, această eliberare înseamnă a depăși viața legată de corp, de forma prin care ne manifestăm și prin care interacționăm cu această lume a iluziei. Experiența care apare atunci, a conștiinței pure și desprinse de orice lucru lumesc, este lipsită de corp, lipsită de forma și substanța pe care acesta o oferă. El este atunci videha și este o condiție asemănătoare zeilor, deva, ființele de lumină.
Cealaltă cale, calea tantrică, spune că lumea este reală și este o creație, un joc al Conștiinței Absolute. Esența lumii este conștiința și prin urmare nu este necesară negarea ei ca fiind o iluzie ci reintegrarea în ea, topirea în esența a tot ceea ce este, în Conștiință. Libertatea este atinsă aici nu prin transcendere ci prin integrare, prin uniunea care decurge între conștiința yoghinului și conștiința lumii, în acel nivel esențial în care toate sunt una. Această experiență a unității cu tot ceea ce este, a dizolvării în natură, are același iz de libertate ca și desprinderea de corp și de limitările impuse de formă și substanță. Însă și în cazul lor mai persistă o umbră, o ultimă piedică în calea adevăratei libertăți și aceasta este dualitatea pe care o implică încă conștiința individuală, fie mergând înainte din inerția saṁskāra-urilor fie condiționată de karma care o împinge către o nouă naștere.

1 gând despre „Samadhipada – sutra 19”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s