general, meditaţie, yoga

Unde medităm?


Ideal, putem medita oriunde, pentru că meditația este un proces interior care ar trebui să nu depindă de mediul înconjurător. Realitatea ne arată, însă, că cel puțin la început, locul în care ne aflăm se reflectă asupra calității minții. Efortul de a o liniști este mai mare și timpul necesar pentru a pătrunde în profunzimile conștiinței crește atunci când mediul ne este ostil (gălăgie, dezordine, mizerie, mirosuri neplăcute, prea frig sau prea cald, etc.). În măsura în care putem, este bine să reușim să ne pregătim pentru meditație prin aranjarea unui spațiu care să ajute mintea să se liniștească și să se concentreze.

altar

Există în numeroase tratate de yoga indicații cu privire la locul în care se realizează sādhana, multe dintre ele fiind însă dificil de aplicat pentru omul modern. Putem însă să reținem câteva dintre acestea pentru a realiza astfel un spațiu care să ne inspire.

În primul rând este bine să ne consacrăm un spațiu din casă pentru practica spirituală, un spațiu care să fie puțin circulat (este dificil să avem un spațiu doar pentru meditație, însă dacă putem, este ideal), într-o zonă în care sunt puține zgomote. Locul să fie curat, aerisit și ordonat pentru că adesea calitatea spațiului exterior reflectă calitatea spațiului interior. Chiar dacă acel spațiu este folosit și în alte activități zilnice (să presupunem că este doar un colț al camerei noastre) este bine să îl putem amenaja într-un fel anume pentru meditație. De altfel pregătirea locului pentru meditație se poate considera o pregătire a minții pentru meditație.

Este bine să avem un mic ”altar”, un spațiu sacru care să ne evoce spiritualitatea și aspirațiile noastre cele mai frumoase și mai înalte. Acest ”altar” poate fi o măsuță, un taburet, câteva cărți suprapuse, orice lucru care să fie puțin mai ridicat decât podeaua. Așezăm peste o față de masă curată, un ștergar sau o bucată de pânză curată și frumoasă (care să ascundă eventual obiectul pe care îl folosim ca fundație, de exemplu teancul de cărți). Pe acest postament putem pune o lumânare (sau mai multe), ceva parfumat (bețișoare, uleiuri esențiale), flori dacă avem. Este bine să fie și o poză (sau mai multe) a unui maestru care ne inspiră, a unui loc spiritual cu care simțim că avem o conexiune profundă. Pot fi și obiecte cu caracter spiritual ori ritual, mici statuete sau cristale, toate acestea având darul de a ne inspira mintea și a o orienta către frumusețe, bunătate, adevăr.

Micul nostru altar este bine să nu fie totuși prea încărcat, pentru a nu crea confuzie în minte și să avem grijă să fie ordonat și curat. Ne putem gândi la el ca la o proiecție exterioară a spațiului nostru interior.

După cum spuneam este bine să fie ceva pe acel altar care să miroasă frumos și dacă se poate să fie mereu același miros ori măcar în aceeași gamă de experiențe. Aceasta va ajuta mintea să își amintească cu mai multă ușurință experiențele avute în meditație.

Ca orientare, în mod tradițional se preferă să avem fața către est, ori către nord. În general partea frontală a corpului este asociată cu estul, spatele cu vestul, capul cu nordul și picioarele cu sudul. Nu este însă o condiție fără de care nu se poate și nu ne vom stresa dacă casa noastră nu ne oferă orientarea potrivită. Cu toate acestea, ceea ce avem în față, chiar dacă medităm cu ochii închiși, este bine să inspire pace, armonie, frumusețe. În anumite forme de zen se preferă să fie un perete gol, astfel încât mintea să nu aibă un suport pentru a fi distrasă (în zen meditându-se cu ochii deschiși). Ar fi ideal să fim cu fața spre un spațiu deschis (fereastră, ori balcon) astfel încât dacă simțim nevoia să deschidem ochii mintea să nu simtă imediat nevoia să se focalizeze pe un obiect anume. Iar dacă este să avem ceva în față, să fie ceva frumos și ordonat.

De o egală importanță este locul pe care ne așezăm pentru meditație. Dacă nu putem medita decât pe scaun, acesta să nu fie prea confortabil (ca să ne îmbie la somn). Există în cărțile moderne despre meditație tendința de a recomanda să se stea cât mai confortabil, însă aceste indicații adesea vor fi doar o invitație la moleșeală. Patanjali când definește postura de meditație, vorbește despre un echilibru între fermitate și relaxare. Această cale de mijloc între confort și disciplină va ajuta mintea să găsească claritatea echilibrului, fără să alunece spre stres (dacă postura este dificilă și tensionată) ori spre moleșeală și somnolență (dacă postura este excesiv de comodă). Ideal ar fi să folosim un scaun fără spătar ori cu un spătar care să ne ajute să menținem spatele drept. Dacă trebuie să ne sprijinim, punem în zona lombară o pernă astfel încât spatele să stea cât mai corect. De asemenea e bine să avem șezutul o idee mai sus decât genunchii astfel încât bazinul să fie basculat puțin în față iar coloana să stea în mod natural dreaptă.

Se poate de asemenea folosi un scaun special pentru meditație, scaun care favorizează o poziție corectă a spatelui. Acesta implică să stăm cumva pe genunchi și de aceea este bine ca pe jos să așezăm ceva suficient de moale. Chiar dacă avem un covor sau o mochetă, este bine să folosim o pătură pe care să o îndoim de mai multe ori (în 4 e de obicei suficient) astfel încât să avem astfel un suport suficient de moale pentru genunchi. Acest suport îl putem folosi și atunci când ne așezăm într-una din posturile clasice de meditație.

Dacă optăm pentru una dintre posturile clasice de meditație, atunci este bine să folosim o pernă pe care să o plasăm sub șezut (sunt perne speciale de meditație, însă putem să folosim ce avem la îndemână). Perna ridică bazinul și ajută la acea ușoară basculare a bazinului către înainte, pentru a ajuta la poziția corectă a coloanei.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s