general, meditaţie, yoga

Cum mă îmbrac pentru meditație?


Probabil că deja ați zâmbit citind titlul, însă este una dintre întrebările obișnuite pe care le aud la telefon când cineva vrea să participe la cursul de meditație (alături de când, unde și cât costă). Pentru hatha yoga este o întrebare legitimă, pentru că implică mișcare, implică nevoia de libertate în mișcare, dar pentru meditație? Are vreo importanță?

haine

Ne-am obișnuit ca tendințele în modă să fie omniprezente și cu siguranță instagramul și alte media sociale ne dau senzația că există un mod de a te îmbrăca anume pentru yoga și meditație. Pantalonii mulați (yoga pants au ieșit de mult din sala de yoga și au ajuns pe stradă), hainele cu iz oriental ori puțin hippie ne sunt prezentate cu un fel de uniformă. Hainele pentru yoga au devenit o industrie profitabilă și adesea forma a devenit mai importantă decât funcționalitatea.

Dacă este să fim cinstiți, yoga și meditația se practicau nud (complet dezbrăcați, fără haine). Yoghinii erau cunoscuți pentru lipsa de inhibiții și de pudoare, scopul lor fiind să atingă libertatea, o libertate care implica și transcenderea convențiilor sociale. Desigur, era India, căldură mare, sărăcie la fel de mare. Există chiar și istorioare simpatice cu privire la acest obicei. Un yoghin este trimis de maestrul său să își practice sadhana în singurătate. Obiceiul (descris și în Gheranda Samhita de exemplu) era să îți alegi un loc aproape de o localitate astfel încât să poți fi singur dar în același timp să poți merge să îți cerșești hrana (în India a hrăni un sadhu, un yoghin care a renunțat la cele lumești era, și încă mai este, considerat a fi un lucru auspicios, care conferă karma bună și noroc). Yoghinul nostru nu avea nici o posesiune și mergea la cerșit gol, goluț. După o vreme însă cei din sat au considerat că nu este frumos și i-au oferit o bucată de pânză să își acopere mijlocul când venea în sat. Acolo unde își făcea practica însă, yoghinul dădea jos pânza. Șoarecii din zonă au considerat-o gustoasă și în curând yoghinul nostru a ajuns să meargă tot fără pânză în sat la cerșit. Sătenii, l-au rugat atunci să ia o pisică să-i păzească noua pânză pe care a primit-o în dar. Acum însă yoghinul cerșea și lapte pentru pisică, pentru că șoarecii au fost eradicați destul de repede. Sătenii l-au sfătuit să ia o vacă, ca să nu mai cerșească și lapte. Vaca avea nevoie însă de îngrijire și de fân, etc. În scurt timp yoghinul nostru a ajuns să aibă o mică fermă și totul a pornit de la o simplă pânză cu care să își acopere mijlocul.

Revenind acum la hainele pentru meditație, nuditatea este un lucru bun dacă ni-l putem permite în casă (locuim singuri ori cu persoane care gândesc la fel ca noi, temperatura este accesibilă, etc.). La sală, datorită convențiilor sociale, nu este recomandat și nu sfătuim pe nimeni să o facă. Lucrul cel mai apropiat este să aveți haine comode, largi, care să nu vă incomodeze în nici un fel, pe care să nu le simțiți. Dacă este frig să fie călduroase, dar să nu vă facă să transpirați. Vara putem păstra cât mai puține haine pe noi, care să permită corpului să respire, păstrând însă decența atunci când suntem împreună cu mai mulți oameni.

Se preferă materialele naturale, bumbac, in, cânepă, mătase (din motive etice totuși e mai bine să evitați mătasea) pentru calitatea contactului lor cu pielea. Materialul să nu fie aspru, să provoace senzații de mâncărime sau să ne gâdile (dacă este prea fin). Contactul cu pielea să fie plăcut și ușor de ignorat.

Femeile este bine să renunțe la sutien când practică acasă, iar la sală să folosească acele sutiene pentru sport, mai puțin strâmte și mai puțin rigide (pot desigur renunța la sutien și la sală, dacă se simt confortabil).

În fapt hainele în public, pentru meditație, nu sunt doar pentru decență ci și pentru a păstra mintea liniștită: nu va exista atracția de a studia corpurile celor din jur, ori eventualele gânduri de natură sexuală. Acesta este un motiv în plus de a prefera haine simple, fără culori prea intense sau dacă se poate albe, ori negre, ori alte culori neutre atunci când suntem în comunitatea celor care meditează.

Se vor evita hainele strâmte, care blochează respirația sau circulația. Motivele sunt ușor de înțeles având în vedere că meditația poate să dureze destul de mult (recomandarea minimă este de 20 de minute, însă o meditație obișnuită durează 1 oră sau mai mult). Blocarea respirației (de obicei în zona abdominală, datorită elasticului sau curelei) modifică energetismul interior, conducând la blocaje în zona lui manipura chakra (centrul voinței, zona ombilicului) sau svadhishtana chakra (partea inferioară a abdomenului, deasupra organelor sexuale, centrul energiilor creatoare, a sexualității). Aceste blocaje ne pot influența în anumite moduri gândirea și calitatea minții. În cazul în care sângele este blocat, mai ales pentru perioade atât de mari de timp, efectele pot fi chiar periculoase pentru sănătatea noastră.

În rezumat, când sunteți singuri și temperatura vă permite, renunțați la haine. În comunitate, folosiți haine simple, comode, din materiale naturale, care nu vă strâng, și nu vă distrag.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s