general, yoga, yoga sūtra

Samadhipada – sutra 29


A ajunge la destinație implică depășirea tuturor obstacolelor, piedicilor, greutăților pe care le-am putea întâlni pe drum. Sutra 29 ne aminteste acest adevăr simplu, accesibil prin japa cu mantra AUM: Realitatea Ultimă pe care mantra o semnifică, cunoașterea de Sine, implică dispariția a tot ceea ce până atunci ne ascundea adevărata noastră natură.

Samādhipādaḥ
Capitolul despre extazul mistic yoghin

sutra 29

Sūtra 29
tataḥ pratyak-cetanādhigamo ‘pyantarāyābhāvaś ca

tataḥ – prin urmare, atunci, prin aceasta (japa cu AUM aici)
pratyak – înăuntru, spre interior, interior
cetanā – conștiința
pratyak cetanā – conștiința interioară, Sinele
adhigamaḥ – atingerea, cunoașterea, realizarea
api – de asemenea
antarāya – obstacole, piedici
abhāvaḥ – dispariție, absență, îndepărtare
ca – și, de asemenea

Astfel [prin japa cu AUM] este dobândită cunoașterea Sinelui și obstacolele dispar.

Comentariul lui Vyasa
Indiferent care ar fi obstacolele, boala și celelalte, toate pot fi îndepărtate prin devoțiunea față de Īśvara și astfel yoghinul ajunge să își cunoască adevăratul Sine. Așa cum Īśvara este pur, plin de bucurie, absolut și fără impurități, la fel acest puruṣa, care este cauza cunoașterii reale a lui buddhi [mintea iluminată], are aceeași natură [cu Īśvara] și asta este ceea ce el realizează.

Comentariu
Deoarece AUṂ este cuvântul care reprezintă cea mai profundă realitate, el ne va conduce către cunoașterea acesteia, a Realității și Adevărului. În ființa individuală această realitate profundă este ātman sub forma conștiinței libere, a spiritului până atunci înlănțuit în materie. Iar pentru ca această trăire să fie posibilă este necesară îndepărtarea tuturor obstacolelor. Însă cele două, realizarea ultimă și dispariția obstacolelor, vin împreună pentru că în fapt cunoașterea de Sine reprezintă o absență a tuturor vălurilor care până atunci îl ascundeau. Dacă în cazul unei călătorii pe care o facem în lumea fizică, pentru a ajunge la țel este necesar să depășim rând pe rând obstacolele care ne apar în cale, același lucru este valabil și pentru aventura spirituală a cunoașterii de Sine. Nu toți vom întâlni aceleași obstacole, nu toți ne vom confrunta cu fiecare dintre ele. Dar odată ajunși la destinație putem fi siguri că acestea nu mai există, că ele nu mai au o semnificație din perspectiva acelei realități transcendente. Câtă vreme ne aflăm pe drum, câtă vreme suntem încă în domeniul manifestării, al transformării și efemerității, ne aflăm însă sub probabilitatea întâlnirii cu ele. Iar în următoarea sūtra vom vedea care sunt aceste obstacole.

1 gând despre „Samadhipada – sutra 29”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s