general, meditaţie, yoga

Obstacole în meditație – plictiseala


Plictiseala este verișoară bună cu lenea, dar spre deosebire de lene, care doar ne împiedică să medităm, plictiseala poate interveni și în timpul meditației. Dintr-o anumită perspectivă, plictiseala este o boală modernă, care a apărut din momentul în care am început să avem timp și să nu știm ce să facem cu el. Iar odată cu plictiseala am învățat un alt obicei neproductiv: distracția. Distracția în românește ne duce imediat cu gândul la ”distragere” la o îndepărtare a atenției ori la o ocupare a atenției astfel încât fie să uităm de griji fie să acoperim golul interior pe care îl simțim atunci când mintea consideră că nu are nimic interesant de făcut. De aceea în vechile tratate de yoga nu vom regăsi plictiseala printre obstacole, dar vom găsi lipsa de atenție, ori a fi distrat.

140326-hdr_00040_0

Cu toate acestea în meditație și chiar în viața de zi cu zi plictiseala este, paradoxal, un lucru bun. Este un semn că suntem prezenți, că suntem aici și acum. Timpul trece lent și suntem dureros de conștienți de această lungime a lui. Din păcate plictiseala este însă și un semn că nu găsim interesant acest aici și acum iar epoca modernă a găsit o multitudine de mijloace să ne umple timpul și mintea pentru ca nu cumva să simțim vreodată vreun moment de plictiseală. Și astfel am învățat să nu mai fim prezenți, să ne lăsăm absorbiți în realitățile paralele ale telefoanelor, televizoarelor, internetului, prietenilor, poveștilor minții, etc. Nici unul dintre aceste lucruri nu sunt rele în sine, este negativ doar modul în care ne-am învățat să le folosim: ca pe distrageri ale minții, ale atenției.

Remediul plictiselii este a redeveni interesați de universul din jur, oarecum la fel precum un copil este veșnic curios față de tot ce îl înconjoară. Asta se poate prin a ne antrena conștiența și senzitivitate. Să învățăm să ”simțim” lumea din jur în loc să o descriem doar cu mintea, ca pe o poveste. Deschiderea senzorială, mai întâi față de propriul nostru corp, experimentând senzațiile fizice, este un prim pas. Atingerea hainelor de corp, poziția acestuia, presiunea pe sol a feselor care susțin trunchiul, presiunea picioarelor pe sol, a mâinilor pe picioare, senzațiile termice (căldură sau răcoare), etc. Există o bogăție de senzații fizice care pot fi explorate. Acestea ne deschid spre senzații mai subtile: experiența energiilor lăuntrice ca vibrație, lumină, căldură, presiune; felul în care aceste energii circulă și locurile în care tind să se intensifice; modul în care aceste deschideri energetice se reflectă asupra experienței noastre, cum ne simțim.

La început este mai ușor să fim ghidați în această experiență la sală, unde cineva ne reamintește în mod constant să fim conștienți, să fim atenți, să trăim realitatea direct, fără filtrele minții. Însă eficiența va apare atunci când ne vom obișnui să prelungim această practică a conștienței în viața de zi cu zi. Vom descoperi astfel un univers vast și interesant de care nu ne putem niciodată plictisi.

Yoga modernă a învățat să combată plictiseala prin diversitate și acceptarea acestei incapacități a minții de a rămâne interesată prea mult timp. Astfel formele dinamice de yoga au devenit aproape un standard al practicii și cu toate că își susțin vechimea milenară, ele reprezintă doar adaptări la ritmul modernității. Abia după ce o obișnuință a prezenței a fost dezvoltată este posibilă abordarea meditației, chiar dacă și aici modernismul își face simțită prezența prin ”ghidare” sau folosind muzica ca suport pentru a ține mintea interesată.

Există bineînțeles pericolul ca prin aceste trucuri să întreținem obișnuințele negative ale minții de a fi în constantă căutare ne nou, de a fi într-o continuă mișcare.
Pe de altă parte rutina, a practica același lucru zilnic, poate deveni pentru minte atât o corvoadă cât și un automatism. Este nevoie de un efort constant de reactualizare a conștienței astfel încât să realizăm că deși este aceeași practică, experiența este de fiecare dată nuanțată. Că deși există elemente comune, care ne ajută să descoperim că există un drum către noi înșine pe care îl putem reface de fiecare dată, peisajul interior este de fiecare dată altul. Este ca atunci când mergi în excursie pe munte. Poți să te focalizezi doar pe ceea ce este mereu la fel sau poți să te focalizezi doar pe ce este diferit. Experiența completă însă le cuprinde pe amândouă, lucrurile sunt de fiecare dată noi și în același timp familiare și ușor de recunoscut. Astfel putem reface drumul și în același timp să ne bucurăm de călătorie.

O soluție ar fi să combinăm abordarea modernă cu cea tradițională. Să oferim minții un pic de noutate și de interes dar în același timp să o educăm să fie prezentă și să accepte viața așa cum este. Putem, atunci când ne confruntăm cu plictiseala, să avem o parte a practicii noastre personale care să fie nouă și interesantă, dar să păstrăm și o parte în care să ne dăm timp să stăm în liniște cu noi înșine, să ne descoperim și să devenim interesanți pentru minte. Această exersare a liniștii, a tăcerii este importantă să facă parte din practica noastră zilnică chiar dacă la început este dificil și plicticos. Din nou, plictiseala este semnul prezenței și nu mai rămâne decât un declic pentru ca trecând dincolo de minte să descoperim domeniul fascinant al Existenței Pure.

În rezumat, plictiseala este semnul că am început să fim prezenți și de aceea este un lucru bun la început. Pentru a schimba percepția minții cu privire la prezență (care la început este plictisitoare) este nevoie să dezvoltăm conștiența față de toate experiențele pe care ni le oferă corpul, mintea, universul în fiecare clipă și să realizăm unicitatea lor. Să ne dezvoltăm curiozitatea față de noi înșine și față de lumea din jur. Să combinăm diversitatea cu perseverența într-o practică anume, care să reprezinte un timp petrecut în liniște, cu noi înșine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s